Bagaimana Nak Berbisnes Dengan Ahli Keluarga Sendiri, Tanpa Perbalahan?

Bisnes family ni sangat “fragile” kalau kita sendiri tak tahu macam mana nak bersikap professional dalam uruskan bisnes sesama ahli keluarga baik adik beradik, isteri atau saudara-mara.   Family Kau Dah Ada Bisnes, Senanglah Kau Cakap.. Bisnes keluarga bukanlah sesuatu perkara mudah seperti orang lain nampak. Ada orang cakap “senanglah ada bisnes family, tak payah…

Details

Gaji VS Benefit : Yang Mana Majikan Perlu Fokus Untuk Kekalkan Pekerja?

Dalam menguruskan syarikat, pekerja adalah senjata utama yang perlu kuat dan berkualiti, untuk pastikan syarikat sentiasa menang dalam mencapai target syarikat, serta selamat dari ancaman pesaing. Ramai majikan beranggapan staff hanya akan setia, atau pergi ke syarikat yang lain untuk gaji yang lebih tinggi.   Ada juga yang pernah tanya saya, perlu naikkan gaji pekerja…

Details

Bagaimana Nak Kira Gaji Pekerja Dengan Cara Yang Betul?

Dalam menguruskan pekerja, kita sebagai majikan perlu uruskan banyak perkara. Selain daripada memastikan pekerja menjalankan tugasan dengan baik, kebajikan pekerja, part gaji antara perkara terpenting yang pekerja sangat sensitif. Ada majikan salah dalam pengiraan gaji pekerja, mereka hanya ambil gaji kasar bulanan pekerja dan carum, tanpa ambil tahu SOP kira gaji yang betul untuk pekerja…

Details

10 Website Best Untuk Bisnes Owner Visit Setiap Hari!

Wang bukan semata-mata perkara yang diperlukan atau dijadikan ukuran untuk kembangkan bisnes anda. Ramai pemilik bisnes sibuk “kembangkan” duit syarikat dengan pelaburan-pelaburan di luar sana seperti pelaburan saham dan properties. Saya puji usaha mereka, sekurang-kurangnya saving syarikat takdalah “statik” pada satu tahap saja, malah bisnes anda juga “backup plan” untuk sebarang risiko.   Namun, pelaburan…

Details

Kenapa Jualan Banyak Masuk, Tapi Syarikat Masih Tak Untung?

KENAPA JUALAN BANYAK MASUK, TAPI SYARIKAT MASIH TAK UNTONG? Banyak bisnes yang menanggung kerugian besar tanpa mereka sedar. Dan yang paling sedih, kerugian besar tu di tanggung bertahun-tahun. Daripada pengalaman saya dalam membantu beribu pemilik bisnes di luar sana, salah satu masalah yang berulangkali saya jumpa adalah kesilapan dalam mengira angka-angka penting dalam syarikat.  …

Details