5 Rahsia Elak Anda Tersalah Pilih Pelabur Syarikat

Kejayaan sesebuah syarikat terletak kepada siapa yang membangunkan bisnes tersebut.   Produk atau servis anda juga penting, tapi apa yang jauh lebih penting adalah siapa yang berada dalam syarikat, baik staf, pengarah syarikat, mahupun shareholder.   Sebagai owner bisnes, anda perlu ambil berat dan teliti dalam memilih board of director (BOD)  atau pelabur syarikat, sebab…

Adakah Anda Owner Bisnes Yang Sibuk Atau Produktif?

Sebagai owner bisnes, memang kita tak lari dengan kesibukan urus dan bangunkan syarikat. Tapi, ramai owner bisnes rasa, bila mereka sibuk, mereka produktif. Ada beza di antara anda sibuk buat kerja, atau produktif dalam bekerja.   “Sibuk”, adalah bila anda mengisi masa anda dengan segala benda aktiviti, tetapi “produktif”, adalah bila anda menyiapkan sesuatu kerja…

Bagaimana Nak Jaga Dokumentasi Syarikat Supaya Senang Dapat Pinjaman Bank?

Apabila bisnes anda dalam fasa “grow”, selalunya anda memerlukan lebih bajet untuk kembangkan syarikat anda.   Untuk berkembang syarikat perlukan kos yang lebih besar, dan salah satu solusi yang anda boleh buat adalah dengan membuat pinjaman perniagaan dengan bank.   Berpinjam dengan bank bukan bermaksud syarikat tengah tak nak duit, tetapi kita nak pastikan kewangan…

Bagaimana Nak Berbisnes Dengan Ahli Keluarga Sendiri, Tanpa Perbalahan?

Bisnes family ni sangat “fragile” kalau kita sendiri tak tahu macam mana nak bersikap professional dalam uruskan bisnes sesama ahli keluarga baik adik beradik, isteri atau saudara-mara.   Family Kau Dah Ada Bisnes, Senanglah Kau Cakap.. Bisnes keluarga bukanlah sesuatu perkara mudah seperti orang lain nampak. Ada orang cakap “senanglah ada bisnes family, tak payah…

10 Website Best Untuk Bisnes Owner Visit Setiap Hari!

Wang bukan semata-mata perkara yang diperlukan atau dijadikan ukuran untuk kembangkan bisnes anda. Ramai pemilik bisnes sibuk “kembangkan” duit syarikat dengan pelaburan-pelaburan di luar sana seperti pelaburan saham dan properties. Saya puji usaha mereka, sekurang-kurangnya saving syarikat takdalah “statik” pada satu tahap saja, malah bisnes anda juga “backup plan” untuk sebarang risiko.   Namun, pelaburan…

Kenapa Jualan Banyak Masuk, Tapi Syarikat Masih Tak Untung?

KENAPA JUALAN BANYAK MASUK, TAPI SYARIKAT MASIH TAK UNTONG? Banyak bisnes yang menanggung kerugian besar tanpa mereka sedar. Dan yang paling sedih, kerugian besar tu di tanggung bertahun-tahun. Daripada pengalaman saya dalam membantu beribu pemilik bisnes di luar sana, salah satu masalah yang berulangkali saya jumpa adalah kesilapan dalam mengira angka-angka penting dalam syarikat.  …

5 Sebab Bisnes Anda MUSTAHIL Untuk Berkembang!

Ramai pemilik bisnes ada masalah nak kembangkan syarikat. Berbisnes dah bertahun-tahun, tapi keadaan masih sama, sales pun masuk lebih kurang sama, adakala naik, adakala suram. Takkan itu “goal” bisnes anda? Bertahun-tahun bisnes, selesa je berada satu tahap? Jika anda berasa selesa dengan bisnes anda sekarang, anda dah hilang harapan untuk kembangkan bisnes dengan “selesa”. Mentaliti…